WoL via internet. Vanaf overal ter wereld uw pc aanzetten!

Gisteren heb ik omschreven hoe u uw pc op afstand aan kan zetten. Vervolgens kunt u deze remote bedienen. Maar wat nu als u niet thuis bent en u wilt hem dan aanzetten?

Na het lezen van onderstaand zegt u: “Geen probleem!”
Ik ga niet in op de techniek. Punt. Daar is menig website al mee gevuld en meer dan genoeg over te vinden. Nee, wat we willen is op afstand onze pc aan kunnen zetten!

Let op, onderstaande stappen vragen meer kennis dan waar een doorsnee gebruiker over het algemeen over beschikt. Toch is e.e.a. goed uit te voeren met minimale kennis.

Allereerst hebben we het ip-adres van onze router nodig. In mijn geval hanteer ik mijn Alice internet modem. Op dit modem gaan we UDP poort 9 openzetten naar één van de ip-adressen aan de binnenkant van mijn netwerk.

(ik kon niet mijn broadcast adres misbruiken, wellicht dat de router dit blocked?)

Eenmaal ingelogd op de router willen we een NAT/PORT-NAT/VirtualServer/Redirect/geef het een naam aanmaken welke Protocol=UDP poort begin=9 en poort einde=9 doorzet naar het interne adres waarop u gisteren WoL heeft aangezet (172.19.3.5 b.v.).

Zie hier een voorbeeld:

De eerste stap is klaar. Tevens de moeilijkste. Nu willen we van buitenaf een “Magic Packet” sturen naar de router die het weer doorstuurt naar de juiste computer.

Maar met welk programma we het ook willen sturen, we moeten ons “externe IP adres” hebben. Deze achterhalen we door op één van de thuiscomputers de volgende website(s) te bezoeken.

https://www.watismijnip.nl/

Beide geven uw internet ip-adres aan welke gebruikt dient te worden als “bestemmings” adres in de WoL tools.

Het “Magic Packet” versturen! Hiervoor kunnen we eerder genoemde (post van gisteren) “WoL” tool voor gebruiken of een website! Ik opteer de laatse, dan kan je echt overal vandaan je pc aanzetten. Ga naar:

https://www.dslreports.com/wakeup

Vul vervolgens uw gegevens in (hieronder een voorbeeld):

LET OP! UW EIGEN GEGEVENS INVULLEN

En kies voor “Wake up!”. Mits alles goed is ingesteld zal uw pc thuis aanspringen.

Uiteraard moet u nu nog een ip-adres onthouden. Met een dns entry hoeft ook dit niet meer en geeft u bij een ip-adres mijncomputer.domein.nl in. En voilà.

Misschien dat ik er nog op terugkom. En mocht je er haast mee hebben geef het maar aan.

16 antwoorden
 1. Nico
  Nico zegt:

  Hee Wim! Ten eerste bedankt voor jouw uitleg m.b.t. de WOL-optie via het www. WOL werkt bij mij prima in een lokaal netwerk, maar om WOL te starten via het www ik stuit op het volgende probleempje:

  Om een WOL via het www te starten heb in mijn router gekeken, maar daar zie ik de optie staan om te kiezen voor een Global Network nergens staan. Er is in mijn router wel steeds de keuze om te kiezen voor een Lokaal Network om de poorten aan de virtuele server toe te wijzen (poort 9 en 433 in respectievelijk UDP/TCP), maar om een Global IP-adres in te voeren (zoals je aangeeft via een afbeelding op deze site) is in mijn router niet mogelijk. De router waarom het gaat is een Sitecom Wireless 300N. Heb je een idee? Als je wilt reageren via e-mail dan kan dat altijd.

  Hopelijk hoor ik van je.

  Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Beste Nico,

   Ik vermoed dat jij tegen een probleem aanloopt wat ik al een aantal keer gezien heb. Het vervelende is dat je alles in kan stellen, oftewel UDP 9 open e.d. naar “binnen” toe vanaf de buitenkant. De benamingen kunnen soms (zoals je al aangeeft) anders zijn maar wellicht heb je alles goed ingesteld en werkt dit niet. Het lijkt alleen op de oudere types sitecoms te werken, vooral de laatste firmware helpt dit om zeep. Nadat mijn collega contact hierover heeft gehad met Sitecom bleek dat de officiele reactie is: “Dit is geen feature die wij supporten op onze routers. Wanneer er hier meer vragen over komen zullen we het oplossen, tot die tijd blijft het een low prio verzoek” o.i.d. Komt erop neer, reken maar niet op een update die dit oplost. Helaas :(

   Vriendelijke groet,

   Wim

   Beantwoorden
  • Mark
   Mark zegt:

   Ik heb ook de sitecom wireless gigabit router n300. Portforwarding werkt wel en WoL pakketjes worden bij mij gewoon verstuurd en komen ook aan. Het grootte probleem is echter dat na een bepaalde tijd deze pakketjes niet meer aankomen. De PC moet dan handmatig worden aangezet, als hij daarna weer wordt afgesloten kan hij binnen bepaalde tijd via WoL worden opgetart. Niet erg handig dus, heb hier ook nog niet de oplossing voor gevonden. Als iemand hier een oplossing voor heeft hoor ik dat graag.

   Beantwoorden
   • Nico
    Nico zegt:

    Hallo Mark,

    Interessant om te lezen dat jouw WOL-pakketjes wel aankomen. Ik neem aan dat je bedoelt dat je dus je PC via het internet aanzet? Bij mij werkt WOL prima in een lokaal netwerkje (lees: thuis lukt het prima op vanaf de laptop mijn PC, via WOL, aan te zetten). Als ik via het internet en dus op een locatie buitenshuis zit lukt het niet om via een magisch pakketje en WOL de PC aan te slingeren,

    Ok; de vraag: Kun je screenshots op dit forum plaatsen waarmee je laat zien hoe je de Sitecom hebt ingesteld om WOL via en het internet je PC aanzet?

    B.v.d.

    Beantwoorden
   • wvanderwerf
    wvanderwerf zegt:

    Beste Mark, wat jij omschrijft komt wellicht door wat men noemt ARP Caching. Dit houd het volgende in: als je een website (welke omgezet word naar een ip-nummer) of een ip-nummer aanspreekt (zoals je doet met port-forwarding) word dit uiteindelijk herleid naar een ARP adres. Dit ARP adres, het fysieke adres van je netwerkkaart, word dan ook opgeslagen “gecached” en op den duur weer geleegd omdat het niet gebruikt zou zijn. Onder Windows kan je het via o.a. opvragen via arp -a. Maargoed, ik denk persoonlijk dat de sitecom het adres opslaat en wanneer deze online is geweest nog enkele uren tot dagen daarna het ARP adres onthoud, echter, op een gegeven ogenblik zal deze “verlopen” en verwijderd worden.

    Mijn tip, wellicht dat het helpt als je de sitecom configureerd met een vast-ip voor de computer inclusief ARP adres, dan zijn beiden statisch opgegegeven en kan deze niet meer “verlopen” waardoor die het zou moeten blijven doen.

    Succes!

    Wim

    Beantwoorden
 2. Coenraad
  Coenraad zegt:

  ok ik snap hier niks van… ik heb een THOMSON Speedtouch 780 en ik weet echt niet waar ik moet zijn… (kben een doorsnee gebruiker :D )

  Beantwoorden
 3. Stijn
  Stijn zegt:

  Ik heb een Telenet Model/Router. Telenet blokkeert poort 9… en de meeste poorten onder de 1024 fzoiets… Ik heb WoL werkende op mijn pc thuis, maar enkel via LAN. Ik kan port forwarden omdat die poort geblokkeerd is. Kan ik op een andere manier mijn router configureren? Of Misschien instellen dat de server naar een andere poort luisterd voor een MagicPacket ipv poort 9?

  Thanks

  Beantwoorden
 4. Patrick
  Patrick zegt:

  Beste Nico,

  Misschien kan jij mij helpen. Ik heb alles ingesteld zoals je zegt en het vreemde is dat het bij mij voor 10 minuten ofzo werkt en daarna niet meer.
  De pc heeft een vast ip adres en ik heb in mijn router het ip adres ook gekoppeld aan het mac adres.
  Enig idee?
  Ik heb een ciso router van upc.

  Beantwoorden
 5. Alf
  Alf zegt:

  Wat ook nog mee kan spelen is de instelling Deep Power van de netwerkinterface deze moet OFF / Disabled zijn anders gaat de spanning van de NIC af, zie je doordat de ledjes allemaal uit gaan. Als dat het geval is kun je WOL vergeten.
  Ander settings zijn het Windows onderdeel Eenvoudige TCP/IP services die ingeschakeld moeten zijn.
  En het allerbelangrijkste, de Firewall, bv de Microsoft, moet je een regel maken dat de lokale poort 9 UDP via open moet staan en Let Op: bij de geavanceerd tab moet de – Edge Traversal enabled – staan om de info vanaf de router toe te laten. Bij bv Norton Internet Security etc is een soortgelijke instelling noodzakelijk.
  Heb zelf een hele procedure opgesteld voor diverse Netwerk Interface Cards omdat er toch veel verschillen zijn daartussen.
  Ik zet zelf diverse PC’s bij klanten aan via mijn Android telefoon, soms met hele groepen tegelijk.

  Beantwoorden
 6. Michel
  Michel zegt:

  Ik ben een tijdje bezig geweest met Wake On Lan. En ik lees hier dat er mensen zijn die op den duur de computer handmatig moeten opstarten. Omdat het pakkertje niet meer aan komt.

  Grote kans dat dit komt door je router / hub / switch.

  Wake On Lan zet je systeem (bijna) uit. Er is dus geen activiteit meet op het stukje netwerk van je switch naar je systeem. Nu komt het mooie. De netwerk apparatuur van tegenwoordig is groen / energiezuinig. Dat wilt zeggen dat zodra er een bepaalde tijd geen activiteit meer is, het netwerk apparaat zelf ook gaat pitten. Erg leuk voor de energie rekening maar helaas voor de mensen die graag Wake On Lan willen gebruiken (juist om energie te besparen.
  Zodra het netwerk apparaatje slaapt, zal het magische pakketje zijn doel niet bereiken. Dus je PC blijft lekker slapen.

  Het enige wat je hier tegen kan doen is een niet energie besparend netwerk switch / hub / router er tussen hangen.
  Zo’n apparaat verbruikt ongeveer 60 tot 70% meer stroom. Echter, dit is nog altijd veel minder dan het systeem wat er achter hangt. Wel moet ik zeggen dat een dergelijk apparaat duurder is in aanschaf. Dit zijn niet de budget hubs en switchen. Maar uiteindelijk zal het zich terug verdienen.

  Beantwoorden
 7. Laszlo
  Laszlo zegt:

  Eenmaal ingelogd op de router willen we een NAT/PORT-NAT/VirtualServer/Redirect/geef het een naam aanmaken welke Protocol=UDP poort begin=9 en poort einde=9 doorzet naar het interne adres waarop u gisteren WoL heeft aangezet (172.19.3.5 b.v.).

  Ik snap niet wat je bedoeld met interne adres waarop Wol is aangezet. In het vorige artikel kan ik het niet terug vinden. Welk adres is dit dan? Hoe kan ik dit vinden? Lokaal werkt het allemaal wel via het adres van de router 192.16.1.1. Dit adres kan ik niet doorzetten natuurlijk.

  Alvast dank

  Beantwoorden
 8. Maurits
  Maurits zegt:

  Ik doe het op een andere manier om mijn pc aan te zetten. Heb namenlijk 2 HP Z 420 computers. Eentje staat in de huiskamer met harde schijf van 1 Tb en de andere een backup PC met een SSD en een harde schijf van 1 Tb in de gang. Die backup PC laat ik automatisch ’s avonds opstarten en om 12 uur ’s avonds gaat hij dmv. software automatisch weer uit.en in het weekend start hij ’s morgens al automatisch op.en ’s avonds om dezelfde tijd gaat hij weer uit.

  Heb hiervoor een pauze/puls relais en een relais geschikt voor 230 volt voor gebruikt. Een elektronische klok (voor een week ingesteld) regelt de tijden. Je kan per seconde afstellen. Die pauze/puls relais staat op de korste puls anders schakelt de pc weer uit. De draadjes van de aan/uit knop van de pc op het moederbord heb ik overbrugd. Heb buiten deze schakeling nog een veiligheidsschakeling ingebouwd om te zorgen, dat als de PC blijft hangen, hij na een tijd wel wordt uitgeschakeld. Gebruik voor deze veiligheid een normale schakelklok.

  Bij mij werkt het prima. Ik moet er wel bij zeggen, dat je verstand moet hebben van de elektrotechniek! Zit ik op een ander adres, dan kan ik via AnyDesk mijn backup PC bereiken op vastgestelde tijden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *